Äter du rätt för din ålder??

För att din kropp ska fungera som bäst och bli stabil i framtiden är det givetvis viktigt att tänka på om du får i dig rätt sort av näring och tillräckligt mycket! Vad är mer viktigt att du äter nu när du är runt 20-års ålder som är bra?

Många unga tjejer har till exempel järnbrist och behöver äta extra järnrik mat. Och funderar man på att skaffa barn så borde du se till att få i dig mat som är rik på folsyra. När man blir äldre är kalcium och D-vitamin jätteviktigt.

Sedan är det viktigt att tänka på mat som man borde äta hela livet, som skyddar mot de så kallade fria radikalerna som ligger bakom allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Fria radikaler uppstår bland annat från syret vi andas, maten vi äter och miljögifter vi utsätts för. Så mat som är rik på antioxidanter är jätteviktigt att vi får i oss då dessa oskadliggör de fria radikalerna. Ett exempel på mat som innehåller mycket antioxidanter är den så kallade "regnbågsmaten", det vill säga frukter, bör och grönsaker. Dessa har en sån skyddande effekt att man bör äta det hela livet. Sedan är det ju givetvis viktigt att få i dig lite fett tillsammans med denna "regnbågsmaten". Äter du en apelsin, komplettera med några nötter. Exempel på bra fetter (omega-3) är bland annat rapsolja, nötter, frön och förstås fet fisk.



Viktigt att tänka på för dig som är runt 20-års åldern:
  • Långsamma kolhydrater: När du är ung finns ingen anledning på att vara rädd för kolhydrater. Se bara till att det är långsamma sådana. Dessa finner du i grovt bröd, råris och baljväxter. Det är viktigt att få i dig kolhydrater, speciellt på morgnarna.
  • Ät fett och protein på kvällen: Äter du till exempel en kolhydratrik pizza före läggdags, störs insöndringen av tillväxthormon vilket gör dig tröttare och mer okoncentrerad nästa dag.
  • Minska på alkoholen: Trappa ner och tänk på att det minskar prestationsförmågan, även dagen efter. Dricker du mycket alkohol så tänk på att få i sig lite extra B1-vitamin som finns i magert griskött, inälvsmat, bönor, ärter, sparris, vetegroddar och spannmål.
  • Träna din ben: Du tänker nog inte på benskörhet nu men det är faktiskt före 30-års ålder som man ska försöka bygga upp sin benmassa så mycket som möjligt. var därför aktiv - gå, spring och hoppa för att belasta dina ben och ät mycket näringsriktig mat som yougurt, ost, broccoli och spenat.
  • BANTA INTE!! Äter du för lite riskerar du att drabbas av tidig benskörhet för att benmassan inte hunnit byggas upp.
  • Järnboosta: Nästan hälften av alla unga människor har låga järnvärden. Ofta beror det på att man slarvar med maten. Så ät rikligt med grönsaker som nässla, grönkål, persilja, sallad, purjolök, spenat, hirs och groddar. Torkade aprikoser, räkor, musslor, fisk, fågel och kött som nöt, lamm och gris innehåller också mycket järn. C-vitamin underlättar kroppens järnupptag så drick gärna ett glas med apelsinjuice eller citronvatten till maten.
  • Vårda ditt yttre: Omega 3 är ett viktigt tillskott för hyn och för håret. Ät till exempel en burk makrill i tomatsås på en knäckebrödskiva som mellanmål. Billigt, snabbt och gott.
Långsamma kolhydrater är hjärnan bakom alla smarta studenter!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0